Februari 2025 - Nieuwsbrief 34

Nieuwsbrief Werkgroep Wolf Nederland

Facebook
LinkedIn
Instagram

Beste lezer,

Hierbij de 34e editie van onze nieuwsbrief.
We trachten iedere nieuwsbrief te voorzien van interessante achtergrond artikelen en een opsomming van activiteiten van de Werkgroep Wolf Nederland te geven. Daarbij proberen we zo actueel mogelijk te blijven. 
Indien je zelf een leuk of interessant artikel hebt, dan kun je dit sturen naar nieuwsbrief@werkgroepwolf.nl

Workshop wolf stichting Goedkamp

18 januari mochten we als werkgroep een gedeelte van de jaarbijeenkomst van de stichting Goed Kamp invullen met een workshop / lezing over de wolf.


De stichting runt sinds 1952, dankzij de inzet van vrijwilligers, haar natuurkampeerterreinen Zegenoord op de Loenermark (Loenen) en Ruigenhoek naast de Amsterdamse waterleidingduinen (Noordwijk). 

Vrijwilligers van Natuurkampeerterrein Zegenoord waren in contact gekomen met de Werkgroep en vroegen zich af of wij wat konden betekenen op hun jaarlijkse vrijwilligersdag in de vorm van een lezing/workshop.
Zaterdag 18 januari reisde een van onze vrijwilligers af naar zalencomplex de Engel in Houten waar zo'n 100 vrijwilligers van de stichting Goed Kamp zich hadden verzameld.

Mede door de interactie met het aanwezige publiek, kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde middag.

 

De werkgroep wil de organisatie van deze middag bedanken voor het gestelde vertrouwen en de uitnodiging. 

Ook een keer een lezing organiseren? Neem contact op met contact@werkgroepwolf.nl

Reacties van wolven op experimentele menselijke benaderingen.

We kwamen een interessant artikel tegen in Frontiers in Ecology and Evolution, over een studie m.b.t. vluchtgedrag van wolven in Scandinavië in reactie op menselijke benadering. Het onderzoek werd tussen 2018 en 2022 uitgevoerd.

Het onderzoek richtte zich op zeven met gps uitgeruste wolven langs de grens tussen Noorwegen en Zweden. Het doel was om te begrijpen hoe wolven reageren op mensen door middel van experimenten waarbij onderzoekers zich naar de wolven begaven.

 
"De meeste wolven die werden benaderd in deze pilotstudie vertoonden, wat werd geïnterpreteerd als een vermijdingsreactie, in overeenstemming met de eerste hypothese (H1). In de meerderheid van de proeven verliet de wolf zijn oorspronkelijke rustplaats voordat de waarnemer(s) de passerende positie passeerde (PP). Tijdens de overige proeven vluchtte de wolf kort nadat de waarnemer passeerde, of vluchtte helemaal niet. Er werden geen wolven gezien of gehoord tijdens de naderingsproeven, zelfs niet wanneer de waarnemer(s) de wolf passeerden op minder dan 50 m. Kuijper et al. (2019) beschreven het dichter dan 100 m bij wolven komen als “risicoverhogend menselijk gedrag”. Echter vertoonden de wolven geen agressieve respons op de benaderingsproeven."

Mensen vormen een groot sterfterisico voor wolven. Net zoals prooidieren reageren op roofdieren, kunnen wolven dus een antipredatorreactie op mensen vertonen. Wanneer dieren worden blootgesteld aan een bedreiging, kunnen ze een vecht-, vlucht-, bevries- of verstopreactie vertonen. Het type reactie en de omstandigheden (bijv. afstand en snelheid) waarin het dier vlucht, zijn nuttige parameters om de reacties van wilde dieren op naderende mensen te beschrijven.

Belangrijkste bevindingen:

  • Detectie en Vluchtgedrag:
    Wolven detecteren mensen meestal vroeg en reageren door te vluchten. Ze kiezen hierbij vaak meer verborgen locaties als nieuwe rustplaatsen, wat wijst op aanpassingen aan menselijke verstoringen.
  • Omgevingsfactoren:
    Elementen zoals zichtbaarheid op de locatie van de wolf, het aantal onderzoekers en windrichting beïnvloeden de vluchtdrempel. Dichtbegroeide gebieden zorgden bijvoorbeeld voor kortere vluchtafstanden.
  • Vluchtpatronen:
    Vroege detectie van mensen leidt tot minder intense vluchten, zoals kortere en minder rechte bewegingen.
  • Ethische overwegingen:
    Het onderzoek volgde strikte ethische richtlijnen en gebruikte innovatieve methoden zoals gps-tracking om verstoring tot een minimum te beperken.

Dit is een van de eerste studies waarbij deze methoden wordt toegepast, waardoor het nieuwe inzichten biedt in de interacties tussen wolven en menselijke activiteit in de regio. Je kunt het volledige artikel hier lezen voor meer details.

Bron: Versluijs E, Eriksen A, Fuchs B, Wikenros C, Sand H, Wabakken P and Zimmermann B (2022) Wolf Responses to Experimental Human Approaches Using High-Resolution Positioning Data. Front. Ecol. Evol. 10:792916. doi: 10.3389/fevo.2022.792916

Meeste besproken dier niet in de top 10 van schades.

Het dier dat in Nederland de meeste discussies oproept en gezien wordt als het grootste monster blijkt relatief gezien niet eens in de top 10 te staan wat betreft de faunaschades.

Natuurlijk is het appels met peren vergelijken, maar opvallend is het wel. BIJ12 handelt in Nederland alle faunaschades af en houdt deze gegevens nauwkeurig bij. Ieder jaar verschijnen deze cijfers in een overzicht met onder andere een top 10.

De laatst bekende cijfers zijn die van 2023. In de infographic hieronder zien we dat de wolf niet eens voorkomt in de top 10. 

De grootste schadeveroorzaker is met stip de gans. In de top vijf staan maar liefst 4 soorten ganzen en de mees. 
De gans veroorzaakt veelal schade aan grasland, terwijl de mees met name verantwoordelijk is voor schade in de fruitteelt.

Met betrekking tot de geleden schade staat wel een prooi van de wolf, te weten het schaap in de top 10.

De overige schades worden ingenomen door gewassen, waarbij Grasland de meeste faunaschade oploopt met het astronomische bedrag van ruim 43 miljoen.

Wolven zijn terug in de Peloponnesos na bijna een eeuw van afwezigheid!

Wolven zijn terug in de Peloponnesos na bijna een eeuw van afwezigheid!

Dit is niet alleen natuurnieuws, het is een mijlpaal voor Griekenland! Een wolvenroedel is gedocumenteerd in Taygetos voor het eerst sinds de soort werd uitgeroeid in de Peloponnesos in de late jaren 1930, wat wijst op zijn natuurlijke terugkeer naar het hele vasteland van Griekenland, behalve de eilanden.


De Peloponnesos, sinds 1896 kunstmatig gescheiden van het vasteland van Griekenland door het Kanaal van Korinthe, is goed voor ongeveer 20% van het vasteland van Griekenland. Ondanks deze door de mens gemaakte barrière hebben wolven de regio met succes opnieuw gekoloniseerd - een buitengewone prestatie die de veerkracht van de natuur aantoont.


Legenda:

  1. Kanaal van Korinthe
  2. Taygetos gebergte

Tijdens extreme sneeuwval zijn wolven gezien in de buurt van de bruggen over het Kanaal van Korinthe, terwijl video's hun vermogen om over de zee te zwemmen hebben vastgelegd.


Een eenzame wolf werd opgemerkt door verbaasde vissers toen de wolf zwom in de Egeïsche Zee bij Magnesia, in Centraal-Griekenland.


De mannen op de vissersboot waren verrast toen ze de wolf op zo'n grote afstand van de kust zagen.


Niet alle soorten delen deze vaardigheid echter. Dit moment is een oproep tot actie voor de oprichting van een biodiversiteitscorridor over het Kanaal van Korinthe, die een veilige doorgang voor dieren in het wild mogelijk maakt en het herstel van ecosystemen vergemakkelijkt.

Bron: Callisto Environmental Group

De milieuorganisatie CALLISTO heeft in het kader van haar onderzoek naar de staat van instandhouding van de wolf (Canis lupus) voor het eerst een wolvenroedel in Taygetos geregistreerd. De roedel bestaat uit 9 individuen (4 volwassenen en 5 juvenielen), wat wijst op aanwijzingen voor de herkolonisatie van de soort in de Peloponnesos.

Het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met lokale belanghebbenden, omvatte systematische bemonstering, installatie van cameravallen en evaluatie van biologisch bewijsmateriaal. De belangrijkste bevindingen zijn:

  • Fotografische documentatie van de wolvenroedel.
  • Biologisch bewijs dat de aanwezigheid van de soort aangeeft.

Laten we ervoor zorgen dat dit slechts het begin is van een bredere beweging in de richting van co-existentie en regeneratie. Laten we allemaal samenwerken om de vitale functies van de aarde terug te brengen, plaats voor plaats.
Callisto wordt gecoördineerd en gesteund door WWF Griekenland en bestaat uit de volgende groepen: Anima (vereniging voor de bescherming en behandeling van wilde dieren), Archelon (vereniging voor de bescherming van zeeschildpadden), Callisto (milieugroep), de Hellenic Ornithological Society, de Biodiversity Protection Society of Thrace, de Prespa Protection Society, het Hellenic Institute of Speliological Research, iSea (groep voor de bescherming van maritieme ecosystemen), Medasset (Meditarranean Association to Save the Sea Turtle), Tethys Research Institute en WWF Hellas.

Het negeren van de wetenschap is een reden tot zorg voor zowel wolven als de besluitvorming van de EU

Zouden angst voor roofdieren, een aangeboren behoefte aan menselijke controle en de wens om te doen wat je wilt, de reden kunnen zijn dat de wolf minder bescherming biedt?

Wolf [Armin Weigel/foto alliantie via Getty Images]

Er gaat momenteel een strijdkreet rond onder wetenschappers en experts, als reactie op een voorstel van de Europese Commissie om de bescherming van de grijze wolf te verminderen.


Ian Convery is hoogleraar milieu en maatschappij aan de Universiteit van Cumbria; Steve Carver is hoogleraar rewilding en wilderniswetenschap aan de Universiteit van Leeds; Jessica Fallon is verbonden aan de CEM Rewilding Thematic Group van de International Union for Conservation of Nature.


Voor wetenschappers is de voorgestelde ‘downlisting’ voorbarig en gebrekkig. Het wijst op een noodzaak om de integriteit van het Europese besluitvormingsproces in twijfel te trekken en te vragen: "zou een angst voor roofdieren, een aangeboren behoefte aan menselijke controle en een vraag naar vrijheid om te doen wat men wil dit kunnen aandrijven?"


Zoals het er nu voorstaat, mist het EU-voorstel een voldoende wetenschappelijke basis en lijkt het meer te worden aangestuurd door politieke redenen dan door deugdelijke ecologische gegevens. Hoewel de EU toenemende sociaal-economische uitdagingen, met name schade aan vee, aanhaalt als rechtvaardiging, is er sinds 2022 geen noemenswaardige toename van dergelijke schade.


De huidige strenge bescherming staat het doden van wolven al toe om ernstige schade of veiligheidsrisico's te voorkomen, en er is geen wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat downlisting sociaal-economische conflicten zal verlichten. In feite kan downlisting bestaande conflicten verergeren, omdat het waarschijnlijk is dat diepere sociale verdeeldheid, niet alleen schade aan vee, de echte drijfveren van het debat zijn, en het is onwaarschijnlijk dat deze conflicten worden opgelost door downlisting.

 

Twee wetenschappelijke verklaringen pleiten momenteel tegen deze beslissing. De ene legt het gebrek aan gegevens bloot vanuit een soort-specifiek perspectief, de andere belicht de zaak vanuit een breder ecologisch perspectief. Beide illustreren het onvermogen om naar het grotere geheel te kijken en de bijbehorende negatieve implicaties voor het bereiken van ecologisch herstel.


In de verklaring van het Large Carnivore Initiative for Europe worden ook de belangrijke factoren benadrukt waarom het voorgestelde besluit zou moeten worden verworpen.


Door de grijze wolven in Europa op een lagere lijst te zetten, wordt uiteindelijk benadrukt hoe ver het politieke systeem, de beleidsvorming en de culturele mentaliteit nog verwijderd zijn van het overwinnen van de gecombineerde dreiging van biodiversiteitsverlies en klimaatverandering.


De situatie met betrekking tot wolvenpopulaties is niet wezenlijk veranderd sinds het Zwitserse voorstel uit 2022 om de wolf te downlisten (op basis van een gebrek aan bewijs). Het huidige voorstel van de EU is gebaseerd op hetzelfde rapport dat in 2022 als onvoldoende werd beschouwd, evenals een rapport uit 2023 dat slechts marginaal hogere wolvenaantallen laat zien. De eigen argumenten van de EU tegen het Zwitserse voorstel uit 2022 zijn nog steeds geldig, maar ze stellen nu precies dezelfde downlisting voor.


Het voorstel houdt ook geen rekening met de noodzaak van een gestandaardiseerd, op wetenschap gebaseerd raamwerk voor het op de lijst zetten, downlisten en delisten van soorten, om ervoor te zorgen dat beslissingen transparant zijn en de invloed van politiek en lobbyen tot een minimum wordt beperkt. Een generieke continentale downlisting negeert de specifieke beschermingsbehoeften van afzonderlijke wolvenpopulaties en hun verband met sociaaleconomische omstandigheden.


 Bovendien moeten de implicaties van Bijlage III (Conventie van Bern) en Bijlage V (Habitatrichtlijn) voor een controversiële soort als de wolf verduidelijkt worden.


Het is cruciaal dat downlisting de omvang, het bereik en de connectiviteit van wolvenpopulaties niet vermindert. Succesvol behoud van grote carnivoren is afhankelijk van zinvolle en afdwingbare beheersplanning op alle schaalniveaus, van lokale tot grensoverschrijdende populaties.

 

Europees beleid

Europees beleid heeft als eerste interventies ingezet die gericht zijn op het terugdraaien van biodiversiteitsverlies, het herstellen van ecosystemen en het bevorderen van de coexistentie van mens en dier. Wolven zijn hierbij onlosmakelijk verbonden en hun positieve populatiegroei is een succes op het gebied van natuurbehoud dat gevierd moet worden.


Er zijn maar weinig plekken die onaangetast zijn gebleven door menselijke invloed, of het nu gaat om landbouw die landschappen transformeert, bosbouwpraktijken die ecosystemen veranderen of industriële activiteiten die bijdragen aan habitatdegradatie. Bovendien dringt het alomtegenwoordige probleem van microplastics en vervuiling zelfs door tot de meest afgelegen gebieden, wat gevolgen heeft voor wilde dieren en ecosystemen.


Deze elementen benadrukken de diepe onderlinge verbondenheid tussen menselijke activiteiten en de natuurlijke wereld. Ze illustreren dat onze acties het fragiele evenwicht in de wilde natuur kunnen schaden of juist kunnen helpen behouden.


Het is de hoogste tijd dat we het samenleven met de natuur omarmen en begrip en harmonie kweken voor wat sommigen zien als de uitdagingen van het samenleven met wilde dieren, vooral grote roofdieren zoals wolven.


In plaats van ze als bedreigingen te zien, moeten we erkennen dat deze dieren een essentiële rol spelen in onze ecosystemen. Door ons perspectief te verschuiven en gemeenschappelijke grond te vinden, kunnen we de voordelen van het delen van onze omgeving met diverse soorten waarderen en samen werken aan een duurzame toekomst.

Wandeling Drents Friese Wold

Wold zonder grenzen met een verrassende variatie aan bos en stuifzand... Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. 

 

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied. 


In het 6000 hectare grote gebied kan nog heerlijk gestruind worden door de ongerepte natuur. 

De oudst zichtbare sporen van bewoning dateren uit de IJzertijd. Sindsdien is het gebied altijd bewoond geweest en gebruikt. Een hunebed bij Diever en grafheuvels bij Oude Willem en Vledder geven hier blijk van. In later eeuwen vormde zich het karakteristieke esdorpenlandschap, met essen (akkercomplexen), heidevelden en bosjes. De heidevelden deden vooral dienst als weidegronden voor schaapskuddes. Door overbegrazing ontstonden de laatste paar honderd jaar zandverstuivingen.

Schapen op het Doldersumseveld. Bron: Het Drentse Landschap

Rond 1850 vormden deze zandverstuivingen een bedreiging voor de dorpen en akkers. Daarom werden er in die tijd de eerste kleinschalige bebossingen uitgevoerd. Door de uitvinding van kunstmest begin 20e eeuw was de functie van begrazing afgenomen. Sindsdien vonden er grootschalige bebossingen plaats met houtvoorziening als voornaamste doel. Andere delen van de voormalige heide zijn ontgonnen tot landbouwgrond.


Ondanks de grootschalige wijzigingen in het landschap is de structuur van de dorpen en hun directe omgeving goed bewaard gebleven. Op sommige essen liggen nog oude verkavelingspatronen. Rond een aantal essen bevinden zich houtwallen die vroeger vee en wind weg moesten houden van de akkers. Sinds kort is er een schaapskudde onder leiding van een herder in het gebied gehuisvest worden, de oude tijden herleven weer. De kudde zal behalve het Doldersummerveld ook het Wapserveld begrazen.

Het Doldersummer- en Wapserveld.

In dit gebied, slechts doorsneden door de Huenderweg, graast een schaapskudde onder leiding van een herder. De heideschapen eten gras en snoepen van de heidestruiken. Zo houden de dieren de heide in goede conditie. De beheerders, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, het Drentse Landschap en de Maatschappij tot Weldadigheid, zetten ook runderen in bij het beheer van heide en bossen.


In het Drents-Friese Wold grazen Schotse hooglanders in Berkenheuvel, Spaanse Sayaguesa runderen, Salers in het Aekingerzand en Limousins in het Doldersummerveld. Runderen weten wel raad met taaie grassen als pijpenstrootje en grotere boompjes. Daardoor blijft de heide het domein van dop- en struikhei. In de ingerasterde terreinen horen honden aan de lijn. 


Grenzend aan de heidevelden liggen de Hertenkamp en de beekdalen van Tilgrup en Vledder Aa. In deze beekdalen zijn de beken ooit rechtgetrokken, waardoor het landschap drastisch is veranderd. Nu zijn de beheerders weer druk bezig met het herstel van deze gebieden, waardoor de beken weer ouderwets door het landschap gaan stromen.

Faunabescherming start met Wolvenfonds

De Faunabescherming heeft het Wolvenfonds opgericht om ervoor te zorgen dat de wolf blijvend juridische ondersteuning kan krijgen. Met uw bijdrage helpt u direct mee aan het beschermen van deze prachtige dieren en hun leefgebied. U kunt uw donatie overmaken naar bankrekening NL84INGB0000116072 t.n.v. de Faunabescherming o.v.v. Wolvenfonds.


Uw gift is fiscaal aftrekbaar, omdat de Faunabescherming een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) is. Zo maakt u niet alleen zelf een verschil, maar laat u de overheid indirect ook bijdragen aan het behoud en de bescherming van de wolf. Samen zorgen we voor een veilige toekomst voor de wolf in Nederland!

Korte geschiedenis over Nederlands landschap (Veluwe) 

Rond 1900 bestond slechts 1% van Nederland uit bos en de wolven waren uitgeroeid, In 2025 is dat toegenomen tot 12% bos, één van de laagste percentages van Europa. En nu inmiddels ook twee enorme polders rijker. Er leven weer diverse roedels wolven over Nederland verspreid. 


In het verleden werd vrijwel elke boom gebruikt voor de bouw van huizen, houtskool, boten, leerlooierijen (eikenschors). De productie van houtskool ging door tot en met de 80 jaren van de vorige eeuw.

Tijdens de 16e en 17e eeuw was de Veluwe een  belangrijk gebied voor de ijzerproductie in West-Europa. Ertsen, zoals oererts en klapperstenen, werden gedolven uit de zandgronden rond Apeldoorn. Tot op de dag van vandaag worden deze ertsknollen nog gevonden en ontstaan ze ook nog steeds.


Voor het smelten van ijzer was veel houtskool nodig en dus bomen.

Gedurende twee eeuwen werd er in totaal 50 miljoen kilogram ijzererts verwerkt. Tegelijkertijd was er sprake van oorlogen, waardoor het platteland in de late 16e eeuw grotendeels ontvolkt raakte, mensen vluchtten naar de veilige steden. Een veenlandschap met zandverstuivingen en heide gebieden  en natte wilgenbossen bleef achter, zonder mensen.

Rond 1580 keerden de mensen weer terug, maar intussen hadden de natuur en de wilde dieren en wolven hun plek ingenomen. Het landschap was rijk aan wild, en waar wild is, waren ook wolven. De wolven pasten goed in dit landschap en waren perfect gecamoufleerd.


In de 18e en 19e eeuw werd veel hout gebruikt voor het bouwen van schepen, onder andere voor de VOC, en ook voor constructie van huizen. Er werd veel uit Zweden geïmporteerd want ons hout raakte op en kon niet aan de vraag voldoen. Op de Veluwe speelde ondertussen Willem Daendels een belangrijke rol in onder andere de bestrijding van wolven. Hij organiseerde jachtpartijen en bood een beloning voor elke dode wolf. Schapenhouders en jagers steunden dit, omdat wolven hun vee en wild aan vielen.

Hoewel er landbouw was, gebeurde dit op veel kleinere schaal dan nu. Schapen waren onmisbaar voor de akkerbouw, onder andere vanwege de mest die ze produceerden en speelde wat dat betreft toen een belangrijke rol. In de winter verbleven de dieren in de zogenaamde potstallen, waar de schapenmest werd verzameld voor de akkers. In het voorjaar gingen de schapen naar buiten, begeleid door herders met honden en stokken. Vaak waren dit vrouwen en kinderen. In die tijd werden er ook wolvenaanvallen door wolven met hondsdolheid op kinderen gemeld.

Rond 1850 begon een belangrijke verandering: de introductie van kunstmest leidde tot een landbouwrevolutie. De opbrengsten namen enorm toe, en er kon meer worden geproduceerd op minder grond. Hierdoor ontstonden er bossen op plekken waar landbouw niet langer rendabel was. In 1899 werd Staatsbosbeheer opgericht om de groei van bossen te beheren en te voorzien in de vraag naar hout voor onder andere de mijnbouw en herplanting om stuifzand tegen te gaan, bijvoorbeeld in de regio Kootwijk.

 

Er leefden toen al geen wolven meer in Nederland, de laatste werd in 1868 gedood. Pas in 1982 kreeg de wolf een Europese beschermde status.

In de tussentijd heeft Nederland grote veranderingen ondergaan. Twee enorme polders werden drooggelegd voor landbouw en ruim 54% van Nederland is nu landbouwgrond.

De bossen groeide van  1% in 1888 naar 12% in 2025 (nog steeds 1 van de laagste percentages binnen Europa).


Vanaf de val van de Berlijnse muur in 1989 ontstond er weer ruimte voor de wolf om via Polen en Duitsland terug te keren naar Nederland.

Vandaag de dag is de wolf terug in een totaal veranderd landschap, met nieuwe technologieën en een andere benadering van natuurbeheer. De wolf geniet een beschermde status, maar er liggen nieuwe uitdagingen op ons pad om samen te leven met dit dier in ons moderne landbouwlandschap.

 

Werkgroep wolf Nederland nu ook op Bluesky

Steeds meer mensen stappen over van X naar Bluesky.

Dit was voor de Werkgroep Wolf Nederland reden om ook een Bluesky account aan te maken als uitbreiding op onze sociale media kanalen.


Bluesky is een sociaalmedia-platform dat als een alternatief voor traditionele sociale netwerken is ontwikkeld. Het onderscheidt zich door een focus op decentralisatie, gebruikerscontrole en open standaarden.

Het heeft veel overeenkomsten met Twitter qua ontwerp en functies, maar biedt een meer democratische en transparante aanpak.

Beschik je over een Bluesky account? Volg ons dan ook via Bluesky: https://bsky.app/profile/werkgroepwolf.bsky.social

 

Freddi aka GW3833m

We hebben er in de nieuwsbrief en op onze socials al regelmatig over geschreven. De gezenderde wolf die in Drenthe in 2024 zichzelf liet vastleggen op wildcamera en was gezenderd door de Universiteit van Dresden, was inderdaad dezelfde.


De gezenderde reu Freddi (WR-19) werd geboren in de Leppiner Heide Roedel in 2023 en verliet het territorium van zijn ouders begin februari 2024. Na een kort verblijf in Nederland bracht de reu de zomer van 2024 door in de buurt van Cloppenburg en keerde eind september terug naar Nederland - in december 2024 verliet hij Nederland weer en keerde terug naar Noord-Duitsland.

Via het Wolfburo van Nedersaksen hebben we navraag gedaan naar Freddi om zo ook het GW nummer aan Freddi te koppelen.


Freddi staat opgeslagen met nummer GW3833m. Zodra de individu-bepalingen van BIJ12 weer zijn bijgewerkt, kunnen we zien waar Freddi zich mogelijk heeft vergrepen aan (onbeschermd) vee.

In december heeft Freddi toch weer besloten om Nederland te verlaten. Inmiddels houdt hij zich op in de buurt van Cloppenburg.


We hebben Freddi vast opgenomen in de monitoring-spreadsheet in afwachting op de DNA match met GW3833m vanuit BIJ12.
www.werkgroepwolf.nl/monitoring

Onze gratis informatieve wandelingen

Vrijwilligers van onze werkgroep geven op een aantal plekken in Nederland een informatieve wolvenwandeling. Tijdens de wandeling vertellen ze je alles over de terugkomst van de wolf, de uitdagingen die dit met zich mee brengt, wat je kunt doen om je vee te beschermen etc. etc. Wil je ook een keer mee met deze gratis wandeling? Kijk welke data en locaties beschikbaar zijn en geef je op (verplicht i.v.m. de beschikbare plekken).

Wil je, op locatie of met een eigen groep, een wandeling? Neem dan contact op met de werkgroep via wandeling@werkgroepwolf.nl
 

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Werkgroep Wolf Nederland
Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend
Niets uit deze uitgave mag worden gebruikt of vermenigvuldigt zonder uitdrukkelijke toestemming van Werkgroep Wolf Nederland.
Werkgroep Wolf Nederland is een notariële vereniging, en staat ingeschreven bij de KvK onder: 83976310.