Ook Welingelichtekringen besteedde aandacht aan het stropen. De kans is erg klein dat er vanuit de overheid iets tegen wordt gedaan.
Harold Zoet, van de BBB in Gelderland gaf al te kennen: “Mocht het zo zijn dat er gestroopt wordt, dan worden er maatregelen genomen. Wij hebben geen aangiftes hier in Gelderland en ook geen signalen dat het plaatsvindt.”
Zoet voegde toe dat niet uit te sluiten is dat rondtrekkende wolven de grens naar Duitsland oversteken en daardoor uit beeld verdwijnen.
Eén en ander geeft toch wel te denken. De BBB heeft zich uitgesproken tegen de wolf en wil er zo snel mogelijk vanaf. BIJ12 (aangestuurd door de provincies) heeft te weinig capaciteit om adequater en sneller DNA-samples te verzamelen en te verwerken, zodat duidelijk wordt welke wolven er in Nederland rondlopen. Wanneer wolven dus op zeer vroege leeftijd worden gestroopt, zal er (nagenoeg) geen informatie beschikbaar zijn omtrent de volledige wolvenpopulatie. Met andere woorden, het veelgebruikte gezegde "Een onbekende wolf is een dode wolf" zou ook hier van toepassing kunnen zijn.
Waarom is het vreemd dat er niets meer wordt vernomen van sommige wolven.
Door de samenwerking bij de wolvenmonitoring met de ons omliggende landen, is het bijna onmogelijk voor een wolf om anoniem te verdwijnen, tenzij opzet in het spel is.
Door het monitoren en vastleggen komt iedere wolf in een gezamenlijke database en krijgt een zogenaamd uniek nummer in de vorm van GWxxxxF/M. Dit nummer is dus gekoppeld aan een DNA-profiel. Zodoende wordt iedere wolf opgemerkt bij een aanval op vee, analyse van wolvendrol of bij een gevonden lichaam van een wolf (bijvoorbeeld na een aanrijding of onderling gevecht.
Uiteraard kan het enige tijd duren voordat een nieuwe wolf wordt opgemerkt, maar iedere wolf moet eten en poepen. Dan is het wel heel bijzonder als er zo'n groot aantal geen aanval op vee doet, niet poept of zonder het leven te laten bij een aanrijding spontaan van de radar verdwijnt.
Luister hier de podcast Ondertussen in de Cosmos